Veľa ľudí si myslí, že indické jedlá sú pikantné a zložité na prípravu. Šéfkuchár Shrey Kadam vás presvedčí, že to tak nie je. V knihe Chute mojej Indie, ktorá je plná vôní, farieb a korenín, nájdete množstvo jednoduchých receptov, vďaka ktorým okúsite rozmanité chute skutočnej Indie.
Čo nájdete v knihe?
Na začiatku jeho zaujímavý príbeh, ako prišiel na Slovensko, učil sa slovenčinu, mal foodtruck, čiže pojazdnú indickú reštauráciu. Až po súčasnosť, kedy má v Bratislave reštauráciu Mumbai Central, ktorá sa hneď prvý rok stala najlepšie hodnotenou indickou reštauráciou na Slovensku.
No a potom nasledujú desiatky receptov:
- Masaly, čiže rôzne kombinácie korenín (Garam Masala, Tandoori Masala…),
- Tuky a syr (tuk ako nositeľ chuti a syry, napríklad paneer),
- Predjedlá, polievky a kofty (fašírky),
- Hlavné jedlá ako Tikka masala, či Veg navratan korma,
- Prílohy ako ryže, daal (šošovice), chleby (najznámejší naan),
- Čatni, korenené omáčky,
- Dezerty,
- Nápoje ako Mango lassi, či Masala chai.
Vypočujte si rozhovor so Shreyom v knižnom podcaste. Hovorí nielen o svojej knihe, ale aj o reštauráciách, konkrétnych receptoch a jedlách, o kuchyni u nich v Indii, a pod.
Vášeň a cit pre varenie zdedil po mame, ktorá každý deň rozprávala cez svoje jedlo to, čo nevedela vyjadriť slovami. „Narodil som sa v štáte Maharashtra, neďaleko mesta Mumbai v Indii. Moja mama je vychýrenou kuchárkou – poznáte to, každý z nás má najlepšiu mamu. Odmalička ma na indickej kuchyni fascinovala jej bohatosť a komplexnosť,“ priznáva Shrey.
Shrey študoval vo Švajčiarsku, pracoval v Londýne, no pred trinástimi rokmi prišiel na Slovensko za láskou a už tu ostal. Vždy túžil po vlastnej reštaurácii a sen si splnil v Bratislave. Jeho MumBhai Central sa stala hneď v prvom roku po otvorení najlepšie hodnotenou indickou reštauráciou na Slovensku.
„Veľmi sa teším, že práve ja sa môžem pokúsiť vám ukázať, že indická kuchyňa je bohatá, zdravá a chutná, a že jej varenie môže byť jednoduché aj u vás doma. Túto filozofiu vám rád odovzdám na kurzoch, workshopoch alebo ju prinesiem do vašej firmy. Teraz však v knihe Chute mojej Indie,“ dodáva indický šéfkuchár Shrey Kadam.
Pozrite si video so Shreyom:
POZOR! Ak si kúpite túto knihu (online v eshope alebo v kamenných kníhkupectvách), môžete sa zapojiť do súťaže o 10.000 € v hotovosti ako hlavnú cenu. Navyše každý deň jeden zo súťažiacich vyhráva hodnotnú encyklopédiu podľa vlastného výberu.
Zoznam všetkých kníh, s ktorými sa môžete zapojiť do súťaže a bližšie informácie nájdete na stránke Knižné a veselé.
Milan Buno, knižný publicista
Viac info o tomto titule nájdete tu: