VYDAVATEĽSTVO: MAMAŠ
SÉRIA: Šéfkuchár Xavier Kieffer (1. diel)
ORIGINÁLNY NÁZOV: Teufelsfrucht. Ein kulinarischer Krimi
PREKLAD: Katarína Znamenáčková
ROK VYDANIA: 2021
ŽÁNER: Detektívka / Krimi
POČET STRÁN: 240
VÄZBA: pevná s prebalom
„Jeho mŕtve telo ešte ležalo na podlahe pri vstupe do reštaurácie. V krátkych intervaloch sa dlhou reštauračnou miestnosťou nieslo cvakanie blesku – policajný fotograf práve fotil každý detail miesta činu.“ (str. 23)
O knihe
Šikovný šéfkuchár Xavier Kieffer sa rozhodol opustiť kruhy vyššej gastro elity haute cuisine a otvoril si skromnú reštauráciu v dolnej časti Luxemburgu. Hoci ho presviedčajú, že má naviac, servírovanie miestnych špecialít pre hostí ho napĺňa.
Keď sa mu však jedného dňa v podniku z ničoho nič zrúti na podlahu mŕtvy reštauračný kritik z Paríža, dovtedajší pokoj vystrieda boj za pravdu a spravodlivosť. Kieffer sa stáva hlavným podozrivým a jeho nenápadná reštaurácia zrazu vyvoláva v ľuďoch nedôveru a pochybnosti. Navyše, keď neskôr bez stopy zmizne aj jeho niekdajší mentor, rozhodne sa nezaháľať a púšťa sa do pátrania na vlastnú päsť.
Čím viac preniká do tajomstiev a fungovania gastronomického sveta plného konkurenčného boja, tým viac sa jeho život dostáva do ohrozenia. O čo v tejto hre skutočne ide? A čo vlastne robil renomovaný kritik v jeho malej reštaurácii?
Môj názor
Kulinárska krimi. Podtitul, na ktorý láka kniha s názvom Diabolský plod, prvý prípad šéfkuchára Xaviera Kieffera, z pera nemeckého autora Toma Hillenbranda. Mňa táto kniha spočiatku nejaký čas obchádzala, nalákala ma však práve na jej sľubujúcu originalitu a zaujímavé prostredie gastronómie, z ktorého som ešte nič nečítala. A samozrejme, moja nehynúca láska k tomuto žánru.
Keďže ide o útlejšie dielo, očakávala som dynamický dej už od prvej stránky. Kniha ma dokázala upútať hneď od začiatku, hoci ma sprvu trochu oklamala. Príbeh totiž v úvode dejovo pôsobí ako jednoduché krimi, kvôli čomu môže mať občas čitateľ pocit, že sa mu rýchlo podarilo všetko odhaliť. Samotné odhalenie však možno nie je ani tak úplnou prioritou, nakoľko tu toho nájdete omnoho viac.
Autor vás primárne zavedie do zákulisia fungovania „hviezdičkových“ reštaurácií, ktoré sú zaradené medzi špičku v gastronómii. Okrem toho, že poukazuje aj na odvrátenú stranu podnikania v tejto oblasti, ponúka kvalitné opisy miest a pripravte sa aj na veľa jedla, ktorého predstava z vás nepochybne urobí hladných jedincov.
Ak by ste sa pýtali, prečo práve detektívka z kulinárskeho prostredia, niečo vám napovie medailónik samotného autora, pre ktorého je varenie, popri písaní románov, vášňou. Možno práve svoje zručnosti a vzťah k tomuto druhu umenia, pretavil aj do postavy kuchára Xaviera, ktorý pôsobí sympaticky, vyrovnane a skromne. Dej však veľmi osviežila aj prítomnosť jeho kamaráta Pekka, s ktorým tvoria nielen zohratú, ale aj vtipnú dvojicu.
„Utrel si pot z čela. Chvíľku potichu chodil po kuchyni ponorenej do úplnej tmy, kým našiel zapaľovač, ktorým mohol znovu zapáliť sviečku. Zatiaľ nechal pre istotu zhasnuté. Kieffer si bol relatívne istý, že slabučké svetlo sviečky nebude zvonku vidno. A keby aj, tak či tak nemal na výber. Pokiaľ tam ostane sedieť potme, von sa v žiadnom prípade nedostane.“ (str. 63)
Taká tá „pravá“ vyšetrovacia linka je v popredí hlavne zo začiatku, postupne sa však dostáva do úzadia. Dej sa následne primárne sústreďuje na Xaviera či osoby z jeho minulosti, ktoré sa do príbehu postupne zamotávajú. Aj vďaka nim dochádza k odhaľovaniu nových súvislostí či k bližšiemu spoznávaniu hlavnej postavy a jeho osobného života.
Ak by vás náhodou počas čítania vyviedli z miery cudzie slová, ktorým nerozumiete, na konci knihy nájdete „Kulinársky glosár“, krátky slovník ozrejmujúci niektoré výrazy zo sveta gastronómie. Autor nezabudol ani na chuťové poháriky čitateľa a v úplnom závere ponúkol pár jednoduchých receptov priamo z luxemburskej kuchyne.
Knihu Diabolský plod odporúčam tým, ktorí by radi siahli po detektívke z netradičného prostredia s ešte netradičnejším hlavným hrdinom. Nečakajte žiadnu brutalitu, množstvo krvi či pretlak šokujúcich zvratov. Dostanete však pútavý príbeh, ktorý pôsobí dôveryhodne, neprekombinovane, ponúka nielen premyslenú zápletku či sympatické postavy, ale aj mnoho informácií z kulinárskeho prostredia, o ktorých ste pravdepodobne netušili. Ja sa už teraz teším na ďalší prípad so Xavierom, ktorý vyšiel len nedávno pod názvom Červené zlato.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu
Viac info o tomto titule nájdete TU.